пʼятниця, 26 червня 2015 р.

Вчені переконалися: в легенях містяться смакові рецептори медицина - Новини науки

Наші легкі вміють «відчувати» смак? Дослідники зі Школи медицини при університеті штату Меріленд (University of Maryland School of Medicine) в Балтіморі визначили, що смакові рецептори розташовані не тільки в роті, але і в легенях людини. Те, що вони дізналися про роль цих рецепторів, може революціонізувати лікування астми та інших обструктивних захворювань легенів. «Виявлення функціонуючих смакових рецепторів на гладких м'язах бронхів в легенях було так несподівано, що, спочатку, ми досить скептично поставилися до власного відкриттю», - повідомляє провідний автор дослідження Стефен Б. Ліггетт (Stephen B. Liggett), доктор медичних наук, професор медицини та фізіології в Школі медицини Мерілендського університету. Доктор Ліггетт, пульмонолог, стверджує, що його команда виявила смакові рецептори абсолютно випадково - в ході окремого вивчення рецепторів легеневих м'язів, які відповідають за регулювання скорочення дихальних шляхів людини і їх розслаблення. Дихальні шляхи - канали, по яких повітря потрапляє в наші легені і виходить з них - одні з найважливіших складових системи доставки кисню до клітин всього тіла. При астмі гладкі м'язи дихальних шляхів скорочуються або затягуються, перешкоджаючи руху потоку повітря, в результаті чого утруднюється дихання і з'являється хрипота. Смакові рецептори в легенях нічим не відрізняються від тих, які знаходяться на язиці. Рецептори язика реагують на смак і посилають в мозок відповідні сигнали. А виявлені в легенях рецептори, згідно з твердженнями вчених, не передають інформацію в мозок, але реагують на речовини, які мають гіркий смак. У ході дослідження команда «нагодувала» дихальні шляхи людини і мишей гіркими сполуками. Результати роботи були опубліковані в он-лайн журналі «Nature Medicine». Більшість рослинних отрут мають гіркий смак. Дослідники очікували від легеневих рецепторів реакції, подібної реакції рецепторів язика на подразник - захисту від отрути. «Спочатку я думав, що смакові рецептори в легенях дадуть відповідь на гіркий компонент« боротьбою або втечею », викликавши почуття сорому у грудях та кашель, щоб виштовхнути з організму токсичні речовини; але це зовсім не те, що нам довелося спостерігати », - стверджує доктор Ліггетт. Існують тисячі сполук, які активують рецептори гіркого смаку, але вони не токсичні в певних дозах. Багато з них є синтетичними засобами, розробленими для різних цілей, багато хто має природне походження - вони містяться в овочах, квітах, ягодах і деревах. Дослідники протестували кілька стандартних гірких речовин, що викликають необхідну реакцію рецепторів. «Виявилося, що гіркі сполуки приводили до зовсім протилежних наслідків», - пояснив Ліггетт. - «Вони всі відкривали дихальні шляхи ширше будь-якого відомого препарату для лікування астми та хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ)». Доктор Ліггетт впевнений, що такі результати спостереження допоможуть розробити нові методи лікування. «Нам необхідні нові препарати для лікування астми, емфіземи і хронічного бронхіту. Наше відкриття здатне замінити або посилити дію того, що використовується на сьогоднішній день, і являє собою абсолютно новий підхід ». Доктор Ліггетт попередив, що вживання гірких страв або сполук, само по собі, не допоможе в лікуванні астми. «Грунтуючись на нашому дослідженні, ми вважаємо, що найефективнішими препаратами стануть хімічні модифікації гірких сполук, які будуть приведені у форму аерозолю і будуть вводитися в легені за допомогою інгалятора», - завершив він. Джерело: sciencedaily. com

Немає коментарів:

Дописати коментар